Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a întâmpinat, miercuri, pe Aeroportul din Iaşi, pe cei nouă cetăţeni români victime ale accidentului rutier din Franţa de pe 2 septembrie, repatriaţi cu o aeronavă militară.
Corlăţean a ţinut "să se asigure personal că acţiunea de repatriere s-a derulat în cele mai bune condiţii şi că aceştia vor beneficia de asistenţa medicală necesară si de atenţia care se impune în astfel de cazuri", precizează un comunicat de presă al MAE.
"Dorim să mulţumim în primul rând autorităţilor franceze pentru sprijinul neîntârziat pe care ni l-au acordat încă de la producerea nefericitului accident, dar şi comunităţii românilor din Franţa care s-a implicat voluntar în acţiunile de întrajutorare a semenilor lor, dovedind încă o dată că românul are spirit solidar. Vom continua să acordăm tot sprijinul necesar cetăţenilor români care au rămas internaţi în unităţile spitaliceşti din Franţa, până când starea lor va permite repatrierea", a declarat Corlăţean, potrivit comunicatului.
Acţiunea de repatriere a fost organizată şi coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea de Alertă din cadrul Centrului Consular de Crize, fiind susţinută financiar din fondurile alocate MAE, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012, pentru gestionarea crizelor, alertelor consulare şi reacţiilor rapide.
Nouă cetăţeni români victime ale acestui accident rutier au fost preluaţi miercuri, în jurul orei 8.30, din Franţa cu o aeronava militară a Forţelor Aeriene Române, care a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi în jurul orei 19.00. Cetăţenii români au fost luaţi în grijă de către medici ai SMURD şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, urmând a fi repartizaţi în unităţi medicale de specialitate.
La bordul aeronavei militare s-a aflat un diplomat care a avut rolul de a acorda asistenţă consulară de spe