Deputaţii europeni reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg dezbat miercuri evenimentele politice din România din această vară. Punctul a fost adăugat pe agendă la ideea PPE, dar el riscă să se piardă printre alte priorităţi ale sesiunii.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Suspendarea lui Traian Băsescu, referendumul din 29 iulie şi invalidarea ulterioară a acestuia, iată elementele ce vor fi dezbătute miercuri în Parlamentul European. Discuţia a fost dorită de PPE şi ea se va petrece în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova. Liderii grupurilor politice din PE nu vor fi însă prezenţi la dezbatere.
Din partea Comisiei Europene, situaţia, aşa cum este ea văzută de la Bruxelles, va fi prezentată de comisarul european al Justiţiei şi drepturilor fundamentale, Viviane Reding.
Devenită celebră în România, între timp, nu atât prin criticile aduse liderilor USL, cât prin violenţa cu care aceştia au combătut-o, Reding este aşteptată să reitereze un număr de fapte ce au îngrijorat pe plan european.
Comisia Europeană, aşa cum se ştie, va mai redacta anul acesta un raport privind existenţa statului de drept în România. Iată o situaţie fără precedent în care la cinci ani după aderarea unui stat la UE, aceasta încă îşi mai pune întrebarea dacă a primit sau nu în sânul său o democraţie funcţională.
Deputaţii europeni atacă însă tot miercuri, înaintea acestui subiect, un altul cu mult mai sensibil: propunerea de creare a unei Uniuni bancare. Aceasta riscă să acapareze pe de-a întregul spiritul critic şi vigilent al eurodeputaţilor. Mihaela Gherghişan, în dialog cu Magda Prelipceanu
Deputaţii europeni reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg dezbat miercuri evenimentele politice din România din această vară. Punctul a fost adăugat pe agendă la