Dezbaterea despre România a avut loc pe 12 septembrie la ora 15h, dar dimineata subiectul era deja introdus, pentru a fi urmat apoi de o ceartă între dreapta şi stânga europeană. România readuce în actualitate vechi idei europene
Comisarul drepturilor fundamentale Viviane Reding a propus miercuri, în premieră si in cadrul dezbaterii despre România, introducerea, la nivel european, a unui sistem de analiza privind toate sistemele juridice din toate statele membre.
Ideea a fost de fapt lansata in 2008 de fostul comisar al justitiei Jacques Barrot pe care l-au descurajat atunci statele membre intr-o astfel de incercare. Dar Reding revine acum.
“Juridicul are mare impact asupra economiei si a societatii iar o analiza ar rezolva probelemele repede, fara a merge la Curtea de justitie si ar pune statele membre in fata propriilor lor responsabilitati “, a mai explicat ea pentru RFI.
José Manuel Barroso, presedinte al Comisiei Europene, amintise si el aceasta problema inca de dimineata, tot in plenara , vorbind despre democratiile fragile ale Uniunii (a se intelege România, alaturi de Ungaria).
Reding si Barroso cauta astfel o solutie intermediara intre cele doua extreme pe care europenii le poseda acum : un recurs fastidios si lung la Curtea de justitie si “arma atomică” cum au numit-o ei, reprezentata de aplicarea articolului 7 din tratatul UE (suspendarea drepturilor unei tari din procesul decizional al UE). Ce poate face Comisia Europeana acum ?
Viviane Reding, a reamintit ca in cele din urma decizia CCR de a invalida referendumul a fost acceptata. “Sper ca aceasta oportunitate sa fie folosita de toata clasa politica româna pentru a opri infruntarea politica ».
Reding a amintit ca un nou raport va fi publicat in acest an despre statul de drept in România, si asta intrucât situatia in aceasta tara ramâne “fragila”. Refer