Investițiile pe care trebuie să le facă în rechizite, dar și calitatea sistemului educațional sunt motive de îngrijorare pentru românii ai căror copii încep anul acesta școala la 17 septembrie.
Luni începe şcoala şi părinţii sunt deja în priză cu pregătirile pentru noul an, indiferent de vârsta pe care o au copiii. În primul rând, criza face ca în topul grijilor adulţilor să se situeze costurile pregătirii pentru noul an şcolar. Astfel, pregătirea unui singur copil pentru începerea cursurilor scoate din bugetul unei familii între 400 şi 1.000 de lei, în condiţiile în care salariul minim pe economie este 700 de lei.
Dincolo de grijile de ordin financiar, psihologii spun că mulţi părinţi se simt copleşiţi de responsabilitatea asigurării unei educaţii de calitate, mai ales după ce rezultatele examenelor de capacitate şi de bacalaureat au fost dezamăgitoare al doilea an consecutiv. „Fiul meu este în clasa a VII-a şi mă gândesc serios să-l mut la o şcoală particulară, deşi costurile sunt mari.
Teoretic, el este printre cei mai buni, însă nu sunt convins că sistemul românesc de evaluare este foarte corect. El îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi din străinătate, dar eu nici nu sunt sigur că va lua Bac-ul pentru că nu am încredere în calitatea profesorilor", spune Marian Crăciun (42 de ani), din Bucureşti.
În plus, sondajele arată că şi interesul elevilor faţă de un învăţământ de calitate este tot mai redus. „Scăderea interesului pentru educaţie care se manifestă la noi în ţară este cauzată de lipsa investiţiilor în sistemul de învăţământ, dar şi de faptul că exemplele actuale arată că succesul în viaţă nu este asigurat de un bagaj educaţional ridicat", explică sociologul Mircea Kivu.
Specialiştii spun că, într-adevăr, îngrijorarea vizavi de calitatea învăţământului şi teama de eşec a părinţilor în legătură cu performanţele şcola