Infecţia cronică cu virusul hepatitei C reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât în România, cât şi în întreaga lume. În ţara noastră, există aproximativ 600.000 de persoane infectate cu hepatită C, din care doar 38.000 au fost descoperite şi tratate.
Dr. Adriana Moţoc, medic primar specializat în tratamentul bolnavilor cu hepatită, de la Spitalul de boli infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti, explică pentru RL Verde cum se transmite şi cum poate fi descoperită această boală infecţioasă.
Există cinci tipuri diferite de hepatită. Care dintre ele este cea mai periculoasă şi de ce?
Oricare dintre tipurile de hepatită poate evolua sever la un anume pacient. În general, cele mai periculoase sunt hepatite C, B şi D care sunt boli cronice virale ce pot duce la ciroză şi cancer hepatic. Din fericire, hepatita C este o boală vindecabilă, spre deosebire de hepatite B şi D care nu prea se vindecă şi pe care pacienţii trebuie să le poarte toată viaţa.
Cum se transmit aceste tipuri de hepatită?
Hepatitele virale sunt boli infecţioase care se pot transmite pe diferite căi şi care pot evolua diferit. De exemplu, pe cale digestivă se transmite hepatita cu virus A şi cu virus E care sunt boli vindecabile spontan şi care în general nu se cronicizează şi nu dau probleme deosebite.
În schimb, hepatite B, C şi D sunt boli infecţioase virale transmise pe cale sexuală, prin contactul cu instrumente care au pe ele sânge contaminat, prin contactul cu obiecte aparent banale precum forfecuţă, unghieră, lamă de râs, care poartă uneori picături invisibile de sânge sau care se mai pot transmite de la mamă la copil, la naştere.
În ţara noastră există foarte multe cazuri de hepatită C. De ce?
Virusul hepatitei C a fost descoperit mai recent. Înainte de 1989, el nu a fost cunoscut şi nu a putut fi diagnosticat. De aceea, foarte multe infe