Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a vândut peste zece caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), iar băncile care au creditat în trecut compania sunt dispuse să continue spijinirea combinatului chimic, informează Mediafax.
"Numai ieri s-au vândut trei caiete de sarcini la Oltchim, în total am vîndut peste zece. (...) O altă veste bună în curs de construire este că băncile nu au declinat în vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul băncilor, situaţia Oltchim este înţeleasă într-un cadru mai larg. Ele spun că sunt dispuse, alături de Ministerul Economiei, să participe la reluarea funcţionării Oltchim", a declarat miercuri şeful OPSPI, Remus Vulpescu.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ofertele cu preţul propus de investitorii interesaţi să cumpere combinatul vor fi deschise în 18 septembrie, iar în aceeaşi zi va urma licitaţia cu strigare.
"La Oltchim una din probleme este şi reluarea operării, este cea mai urgenţă, pentru că nici un due-dilligence nu se poate face pe o companie industrială oprită. Noi acum încercăm să asigurăm plata integrală a salariilor pe iulie şi credem că vom reuşi. Oltchim are de ieri conducere executivă operaţională", a adăugat Vulpescu.
Vechea conducere a Oltchim a demisionat săptămâna trecută.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson