Nici o lună de vacanţă în plus nu le-ar fi ajuns şefilor de la Educaţie ca să peticească sacul cu probleme de la clasa zero. Sursa: CODRIN PRISECARU
Suplimentarea va canţei de vară cu încă o săptămână, până la 17 septembrie, nu a reprezentat decât o amânare a unor măsuri pe care oficialii s-au jurat că nu le vor lua: dascăli neexperimentaţi aduşi direct de pe băncile şcolii şi copii de-o şchioapă nevoiţi să înveţe laolaltă cu colegii mai mari, de clasa întâi.
Realitatea bate ordinul de ministru
Deşi inspectorii şcolari au primit indicaţii clare de a nu accepta la clasele pregătitoare nici măcar profesori suplinitori calificaţi, majoritatea recunosc că au fost obligaţi să încalce regulile.
"Trebuie să ne centrăm pe realitate. Momentan, ne lipsesc 200 de cadre didactice la pregătitoare, dar până vineri vom rezolva situaţia apelând la studenţii de specialitate în an terminal", declară cu jumătate de gură Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.
Dacă s-ar fi ţinut cu dinţii de criteriul titularizării, spun directorii, copiii ar fi sfârşit, cel mai probabil, acasă. "Mulţi riscau să nu mai intre la clasa pregătitoare. Aşa, putem apela la suplinitori, dascăli cu vechime, care, din diverse motive n-au dat examenul de titularizare. Asta nu-i face mai puţin pregătiţi", crede Mariana Sideraş, directoarea Şcolii Nr. 12 din Capitală.
Aceasta e chiar mai optimistă în ceea ce priveşte ideea de a-i aduce la catedră pe studenţii facultăţilor de specialitate. "În legea 1, articolul 253, se stipulează posibilitatea ca, după primul an de predare, să poată primi titularizarea din partea consiliului de administraţie al şcolii. Oamenii buni pot fi păstraţi", mai arată directoarea Sideraş.
În mod ironic, acolo unde există învăţători, lipsesc cu desăvârşire elevii. La Galaţi, Suceava sau Bistriţa-Năsăud, zeci de clase preg