Plenul Parlamentului European a dezbătut timp de o oră şi jumătate, la Strasbourg, situaţia politică din România, creată de deciziile legislative ale guvernului USL şi de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, din partea Comisiei Europene, a fost atactată dur de europarlamentarii socialişti după ce a spus că “ au fost presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor şi încercări de a influenţa rezultatul referendumului". "Sper ca în următoarele săptămâni şi luni să vedem că toţi actorii politici din România sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei în mod durabil şi ireversibil", a mai spus Reding. Ea a subliniat însă că "situaţia din România rămâne fragilă".
Liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, i-a dat o replică dură comisarului Reding, fiind de părere că în România "nu a fost vorba despre o lovitură de stat" şi "românii care au votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu au fost mult mai mulţi decât cei care au votat pentru acesta".
"Nu este vorba despre o lovitură de stat pentru că există şi situaţii în care preşedintele să fie suspendat şi fără referendum. Băsescu ştia la ce să se aştepte şi de aceea a cerut introducerea cvorumului de 50%. Ponta şi-a respectat angajamentele. Aceasta nu este reflectarea obiectibităţii. Sarcina unui preşedinte este să unească oamenii. Sunt mai mulţi oamenii care au cerut demiterea decât cei care l-au votat", a declarat Swoboda în plenul Parlamentului European
"De ce nu s-a reacţionat cu luni înainte faţă de faptele domnului Băsescu?", a întrebat Swoboda, el spunându-i comisarului Reding că, prin reacţiile faţă de situaţia din ultimele luni din România, a fost pusă sub semnul întrebării obiectivitatea CE.
Hannes Swoboda a acuzat europarlamentarii PDL, între care a nominalizat-o pe Monica Mac