Propunerile de acordare a unor ajutoare financiare sau de finanţări pentru diferite investiţii sau lucrări derulate de unităţile administrativ teritoriale din judeţ au curs în şedinţa de plen a Consiliului Judeţean de ieri.
Solicitările financiare ale consilierilor judeţeni au totalizat aproximativ 1,5 milioane de lei, însă administraţia judeţeană a avut la dispoziţie doar 500.000 de lei din cota de 20% din TVA alocată judeţului Braşov, bani care trebuiau direcţionaţi obligatoriu spre plata unor datorii pe care le au primăriile la diferite firme.
„Nu mă bucură aceste propuneri financiare, fiindcă banii sunt tot mai puţini. Toate sumele propuse vor fi alocate în limita fondurilor disponibile. Odată cu diminuarea bugetului vin şi foarte multe cereri pe partea socială, pe care aş vrea să le putem onora, dar în condiţiile actuale nu o vom putea face. Cel mai probabil, aceste propuneri vor fi prinse doar în bugetul pe anul viitor”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu.
Bugetul Consiliului Judeţean a fost unul extrem de mic în acest an, iar, din cota de 20% din TVA la nivelul judeţului, autorităţii nu i-au revenit decât aproape 500.000 de lei, bani care au avut o destinaţie precisă: plata arieratelor primăriilor. „O să fim cât mai echilibraţi în ceea ce priveşte împărţirea acestor sume, pe care o vom face în funcţie de nevoile fiecărei localităţi şi nicidecum pe criterii politice”, a asigurat preşedintele CJ Braşov.
Cele mai mari sume au fost cerute de consilierul judeţean Attila Kovacs, 400.000 de lei, aferenţi construirii unui garaj în comuna Ormeniş pentru maşina de pompieri primită recent, 642.000 de lei pentru cofinanţarea lucrărilor la Casa de Cultură din Rupea, sumă cerută de consilierul Ghoerghe Sarafinceanu, dar şi 445.000 pentru Direcţia de Protecţia Copilului, sumă solicitată prin intermediul consilierului jud