Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina. Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, gemenii care au întemeiat Roma.
Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român. În acest an se aniversau 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani şi 25 de ani de la încoronarea lui Carol I ca rege al României. Ulterior, copii ale acestei statui au fost oferite altor oraşe din ţară, printre care şi Constanţa. La Constanţa, statuia este situată între parcul primăriei şi Piaţa Ovidiu. Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai multor ţări cu care Roma a vrut să aibă relaţii cordiale: Franţa, SUA, Argentina, Spania şi chiar Japonia. Astfel, statuia-simbol al Romei poartă, pe întreg mapamondul, mesajul de prietenie al poporului italian. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul turnarea a bronzului. Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina. Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, gemenii care au întemeiat Roma.
Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român. În acest an se aniversau 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani şi 25 de ani de la încoronarea lui Carol I ca rege al României. Ulterior, copii ale acestei statui au fost oferite altor oraşe din ţară, printre care şi Constanţa. La Constanţa, statuia este situată între parcul primăriei şi Piaţa Ovidiu. Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai