Primarul Municipiului Galaţi a fost cucerit de utilitatea aparatelor de zbor construite în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos". Aflând căţi bani şi timp se pot economisi cu ajutorul acestora s-a declarat dispus să încheie un contract.
Pentru a demonstra că avioanele fără pilot sau dronele (denumirea sub care au fost consacrate în principalul lor domeniu de utilizare, cel militar) pot fi extrem de utile şi în scopuri civile, echipa formată din doctoranzii Florin Mingireanu, Ionuţ Mocanu şi Daniel Constantin, coordonată de şef lucrări dr. Gabriel Murariu şi prof. dr. Lucian Georgescu, au organizat o demonstraţie la Baza aeriană Pegasus (fostul Aviasan).
Au reuşit să demonstreze, în faţa unei asistenţe formate din reprezentanţi ai unor instituţii ale statului, precum şi ai unor societăţi comerciale, că dronele pot creşte eficienţa activităţilor acestora şi contribui la scăderea costurilor pentru numeroase activităţi între care determinările cadastrale, observaţiile de mediu sau de biodiversitate, agricultură, siguranţa circulaţiei rutiere, securitatea frontierelor şi fireşte în armată.
Aflând că, în două zile, cu ajutorul dronelor prezentate în cadrul demonstraţiei, se poate întocmi harta cadastrală a municipiului Galaţi, reacţia primarului Marius Stan a fost: „Consideraţi că deja e încheiat contractul".
Nu sunt jucării pentru oameni mari
Zille trecute, în subsolul articolului de prezentare a proiectului unui grup de doctoranzi de la Universitatea „Dunărea de Jos"- Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului, care concep, construiesc şi lărgesc aria de utilizare a avioanelor fără pilot, un cititor care a dorit să bagatelizeze realizările lor a afirmat că asemenea avioane „de jucărie" pot fi cumpărate în Occident din magazinele pentru hoby-isti.
Pentru a contracara speculaţiia conform cărora ceea ce fac aceşti veritabili o