Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Române a scos la iveală faptul că peste 50 la sută dintre pietoni sunt accidentaţi când se află în stare de ebrietate. Acelaşi studiu relevă faptul că şi peste 60 la sută dintre şoferi produc tragedii atunci când se urcă băuţi la volan.
Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au prezentat, astăzi, rezultatul unui studiu efectuat pe 1.230 de persoane, reprezentativ pentru persoanele adulte din România care, frecvent, în deplasările lor zilnice, au calitatea de pietoni. De asemenea, Poliţia Rutieră a comunicat că, în primele 8 luni ale acestui an, aproximativ 100.000 de pietoni au fost sancţionaţi pentru traversare neregulamentară.
În cadrul studiului, peste 50% din pietonii intervievaţi au declarat că educaţia lor rutieră a fost primită până la implinirea vârstei de 14 ani iar un procent destul de important (15%) au menţionat că nu au primit niciodată educaţie rutieră.
Este de remarcat că, rezultatul final aşează pietonii pe primul loc între factorii generatori de risc. Totodată, în viziunea celor chestionaţi, principalele probleme ce ţin de pietoni şi care contribuie la apariţia unor situaţii periculoase pentru aceştia pe drumurile publice sunt: consumul de alcool (51,7%), obişnuinţa acestora de a nu respecta regulile (51,6%), lipsa de atenţie, graba, oboseala (49,5%) şi necunoaşterea regulilor de circulaţie (47,6%). În ceea ce-i priveşte pe şoferi, în opinia celor intervievaţi, factorii care conduc cel mai adesea la apariţia unor pericole pe şosele sunt consumul de alcool (61,8%), deplasarea cu viteză (53,1%), stil de conducere riscant, agresiv (51,9%), lipsa de atenţie şi oboseala (51,9%).
De asemenea, au fost evidenţiate şi defici