Opoziţia europeană faţă de admiterea României în Spaţiul Schengen a crescut. Belgia şi Germania s-au alăturat Olandei, iar discuţia pe această temă s-a amânat cu o lună. Sursa: REUTERS
Libera circulaţie în spaţiul european, fără necesitatea prezentării actelor şi fără control la frontieră, rămâne un vis îndepărtat pentru români. Opoziţia faţă de admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen creşte.
Olandei i s-au alăturat Germania şi Belgia, iar reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 19-20 septembrie a fost anulată pentru că nu se contura un consens cu privire la cele două state.
"E foarte posibil ca unele state membre să fi transmis preşedinţiei cipriote (a Consiliului UE - n.r.) că nu sunt pregătite să accepte lărgirea spaţiului Schengen: în primul rând Olanda, semnalele clare privind Germania", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Agerpres.
“E clar că nu acum (în septembrie - n.r.) se va lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen". Ministrul nu exclude ca unele state membre să aştepte, pentru a se decide, şi raportul suplimentar în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din decembrie 2012.
PDL a folosit ocazia pentru a acuza USL pentru această amânare. "Având în vedere că ultimul raport MCV nu a fost pozitiv şi îngrijorările vizavi de evoluţia politică din România au apărut şi la nivelul altor state din UE, acest Consiliu JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL", a declarat vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu.
Declaraţiile oficialilor români, luate la puricat
Între timp, în Romînia, delegaţia Comisiei de la Veneţia şi-a continuat investigaţiile menite să determine dacă tentativa de demitere a preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat cu respectarea regulilor democratice. Concluziile Comisiei de la Veneţia vor fi înglobate