Cele mai căutate rămân apartamentele scumpe, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare.
Criză, criză, dar preţul chiriilor a rămas constant în ultimul an de zile. Agenţiile imobiliare se confruntă cu o scădere a activităţii, deoarece cei ce doresc să închirieze folosesc tot mai mult site-urile specializate. Multe apartamente sunt neînchiriate, deoarece proprietarii lor nu pot concepe sume mai mici decât acum doi-trei ani. Chiriaşii spun că întreţinerea costă mult prea mult şi, iarna, numai căldura în unele oraşe la un apartament cu două camere costă mai bine de un salariu minim pe economie.
La Timişoara agenţii imobiliari se aşteaptă la un boom al închirierilor în această perioadă, deoarece vin studenţii pentru a începe un nou an universitar. O garsonieră de 14-18 metri pătraţi situată în zona Complexului Studenţesc poate fi închiriată cu 150 euro pe lună, dar sunt variante de garsoniere mai puţin dotate şi amenajate, la 110 euro pe lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat de la 150 de euro pe lună. „Preţul îl face zona, dar şi amenajările", explică Călin Pop, agent imobiliar. Adică, un apartament cu două camere în zona Politehnicii sau a Facultăţii de Medicină, mai puţin amenajat, costă 180-200 de euro pe lună, în timp ce în Calea Lipovei sau Steaua, 150 de euro pe lună.
În Odobescu, un cartier relativ central, un apartament cu trei camere este închiriat cu 200 de euro pe lună.
„Mai rentabil pentru studenţi este să-şi închirieze un apartament de două-trei camere şi să-şi împartă chiria. Se ajunge la 70-80 de euro pe lună, la care se adaugă şi cheltuielile. Oricum, e bine", spune Călin Pop. Studenţii nu preferă apartamente foarte bine utilate şi dotate, ci în primul rând, pe cele ieftine. Vin cu părinţii, le zugrăvesc, le vopsesc, îşi aduc lucruri personale şi, în două-trei zile, apartamentul arată altfel. Un apartament de trei ca