La numai un an după ce oficialii Poliţiei Române i-au luat pe poliţiştii rurali din posturi şi i-au dus în secţii, conducerea instituţiei a ajuns la concluzia că, totuşi, înainte de această reorganizare era mai bine şi au decis, astfel, să revină la organizarea iniţială.
Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Iosif Ghiurca, a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, argumentele pentru care a fost necesară această revenire la organizare a Poliţiei Rurale, dar şi motivele pentru care forma propusă începând cu 1 septembrie 2011 nu şi-a demonstrat eficienţa. "În opinia mea, în anumite condiţii şi circumstanţe, putea să fie eficientă şi organizarea cu secţii de poliţie. Puteam, astfel, în primul rând, să evităm ultrajele asupra poliţiştilor, prin faptul că participau doui sau trei lucrători la intervenţie. Credeam, de asemenea, că o să scurtăm şi timpul de intervenţie. Dar ca să reuşim aceste lucruri ar fi trebuit să avem un număr dublu de lucrători şi logistica aferentă", a explicat Ghiurca. Şeful IPJ a mai adăugat că "s-au făcut şi studii sociologice, care relevă faptul că cetăţeanul se simte mai în siguranţă ştiind că poliţistul este lângă el", toate acestea determinând revenirea poliţiştilor în posturile din centrele de comună.
Cum arată noua organizare a Poliţiei Rurale
Potrivit şefului IPJ, principiile care stau la baza acestei reorganizării sunt următoarele: se menţin secţiile de poliţie rurală; secţia de poliţie rurală va avea în subordine posturi de poliţie arondate aceluiaşi parchet şi vor fi subordonate poliţiilor municipale şi orăşeneşti; se menţine calitatea de organ al poliţiei judiciare şi de poliţist rutier pentru toţi poliţiştii; se reînfiinţează funcţia de şef de post în toate comunele, inclusiv în cele unde funcţionează secţia de poliţie rurală; se suplimentează funcţiile de la posturile de poliţie comunale, p