Primăria a preluat gestionarea lucrărilor de igienizare şi renovare a unităţilor de învăţământ şi va schimba modul de cheltuire a fondurilor alocate în acest scop. Oricum, măsura nu va mai putea avea efectele scontate pănă la începerea anului şcolar 2012-1013.
Primarul Stan este neîncrezător că răgazul de două zile acordat de ministrul Învăţământului, care a amânat începerea anului şcolar, va fi suficient pentru ca elevii să revină în şcoli renovate şi igienizate.
„Am semnele mele de îndoială că anul şcolar va începe cu toate şcolile igienizate şi pregătite corespunzător. De aceea, în precedenta şedinţă a Consiliului Local am luat decizia ca Primăria să preia lucrările de reparaţii şi investiţii la şcoli. Până acum, a existat o anomalie conform căreia directorii de şcoli erau ordonatori terţiari de credite. Ei primeau banii de la Primărie şi îi cheltuiau cum vroiau. De regulă, lucrările de regulă nu erau gata la început de an şcolar, iar înjurăturile părinţilor erau adresate municipalităţii. Şi atunci am zis ca daca tot tragem noi ponoasele atunci să ne asumăm şi responsabilitatea aferentă", a afirmat primarul Marius Stan.
După ultima şedinţă a Consiliului Local, în decurs de o săptămână, a fost preluată de către Primărie gestionarea acestor lucrări.
„Avem peste 5 milioane de euro investiţi în această vară pentru repararea de şcoli şi grădiniţe, dar, toată această sumă, aparent consistentă, împărţită la peste 100 de unităţi şcolare, de fapt nu înseamnă mare lucru. Vom schimba modalitatea de lucru în sensul că suma alocată pentru reparaţii la şcoli va fi repartizată anual la câte 10 unităţi şcolare, dar pe care le reabilităm ca la carte: termopane, termoizolaţie, sisteme de supraveghere, terenuri de sport etc."
Cursuri, în mijlocul şantierelor şi şcoli neautorizate sanitar
În unele şcoli - dintre care cel mai elocvent ex