Judecătorul CCR Iulia Motoc dezvăluie discuţii purtate de plenul instituţiei cu delegaţia de experţi străini
O delegaţie de experţi ai Comisiei pentru Democraţie prin Drept se afla în aceste zile la Bucureşti, pentru întâlniri cu "părţile implicate" în operaţiunea care a pus la îndoială statutul României de stat de drept.
Una dintre instituţiile puse sub tirul presiunilor a fost Curtea Constituţională a României. Ce au spus judecătorii CCR experţilor şi care a fost răspunsul acestora, aflăm de la judecătoarea CCR Iulia Motoc.
Evenimentul zilei: Doamna judecător, care a fost scopul vizitei în România a delegaţiei Comisiei de la Veneţia?
Iulia Motoc: Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au venit în România la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, domnul Thorbjørn Jagland, care pe 7 septembrie a reacţionat la votul exprimat pe 6 iulie, în Parlamentul României, cu privire la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. El a afirmat că este foarte îngrijorat de "evoluţiile recente din România, în special cu privire la acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament referitoare la instituţiile democratice cheie". Prin această declaraţie, care poate fi citită şi pe site-ul Comisiei de la Veneţia, secretarul general al Consiliului Europei a declarat că a solicitat opinia Comisiei pentru Democraţie prin Drept pentru a se pronunţa dacă aceste acţiuni sunt compatibile cu principiile democratice şi cu statul de drept.
Dar a fost şi o solicitare din partea Guvernului Ponta...
Da. În data de 9 iulie, premierul României a solicitat Comisiei să exprime o opinie cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi referitor la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38 /2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organiz