Ministerul Justiţiei propune să fie eliberaţi înainte de termen toţi condamnaţii grav bolnavi, indiferent de când s-au îmbolnăvit. Proiectul de lege în cauză, de completare a Codului Penal şi Codului de Executare, a fost avizat pozitiv de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, potrivit agenţiei Info-Prim Neo.
Astfel, Ministerul Justiţiei propune ca sintagma care spune că pot fi eliberaţi din închisoare condamnaţii care s-au îmbolnăvit grav după săvârşirea infracţiunii să fie schimbată cu alta, care spune că pot fi eliberaţi cei ce s-au îmbolnăvit grav până la pronunţarea sentinţei, dar şi pe perioada detenţiei.
Vladimir Grosu, viceministrul justiţiei, a comunicat membrilor comisiei că există cazuri când condamnaţii erau bolnavi până la săvârşirea infracţiunii, dar pe perioada executării sentinţei aceasta s-a agravat. „Avem un condamnat stă ţintuit la pat, dar nu poate fi eliberat deoarece nu este prevăzut în lege", a comunicat viceministrul justiţiei. Vladimir Grosu a spus că astfel de situaţii sunt calificate ca tratament inuman şi chiar tortură. Totodată, viceministrul a spus că, dacă vor fi adoptate aceste modificări în Parlament, ele vor avea şi efect retroactiv.
Membrii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi au dat aviz pozitiv proiectului de lege cu o condiţie: ca persoanele eliberate să respecte un set de reguli stricte după ce ajung la libertate.