USL îi scrie comisarului european pe Justiţie, Viviane Reding, în care îi cere să intervină pentru apărarea justiţiei de „presiunea exercitată" de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
„Recent, doamna Macovei a exercitat presiuni asupra procurorului Mihai Negulescu, investit cu soluţionarea unui dosar de natură penală. Pentru conformitate, anexăm textul hotărârii numărul 471, din 22 mai 2012, a Consiliului Superior al Magistraturii”, arată USL în scrisoarea deschisă adresată comisarului european.
♦ Presiuni exercitate direct de preşedintele României, Traian Băsescu, şi de PDL asupra Curţii Constituţionale şi Justiţiei.
a. Preşedintele României a afirmat, în 2011, că Guvernul nu va respecta decizia CCR, dacă aceasta va decide că prelungirea măsurilor de austeritate nu este constituţională.
b. În 2011, preşedintele României a atacat direct judecătorii, pentru că au decis, conform legii, returnarea diferenţelor salariale reţinute de stat, in cazul magistratilor.
♦ Fraudarea de către preşedintele Camerei Deputaţilor (a treia funcţie în statul român), Roberta Anastase, a votului la Legea pensiilor, într-un act fără precedent în istoria parlamentarismului românesc, de dupa 1989. Şi menţinerea de către PDL a Robertei Anastase în funcţia de preşedinte al Camerei, după acest gest reprobabil.
♦ Angajarea răspunderii guvernamentale pe nu mai puţin de 15 acte normative şi pachete de acte normative importante, fără dezbaterea acestora cu partenerii sociali şi prin eliminarea Parlamentul din actul decizional. În cazul Legii Educaţiei Naţionale, Guvernul a decis continuarea procedurii de angajare a răspunderii, deşi Curtea Constituţionala a decis ca, în cazul acestei legi, nu este întrunită condiţia de urgenţă, pentru angajarea răspunderii
♦ Votul fraudat pentru un loc de judecător la Curtea Constituţională. Pe 1 iunie