Senatul Universităţii Bucureşti le-a cerut azi juriştilor din instituţie un raport detaliat privind posibile soluţii legale de sancţionare a cazurilor de genul celui în care se află premierul Victor Ponta. Pe lângă asta, juriştii vor prezenta variante de modificare a reglementărilor Universităţii, dar şi a legislaţiei naţionale, astfel încât astfel de fraude intelectuale să nu mai rămână nepedepsite.
Una dintre ideile discutate este ca cei aflaţi într-o situaţie similară celei în care se află premierul să fie declaraţi persona non grata, adică să li se interzică participarea la orice acţiune a Universităţii.
Membrii Senatului Universităţii Bucureşti (UB) au aflat „cu consternare” că Ponta nu poate fi sancţionat în niciun fel, deşi experţii din comisia numită de UB au identificat „de o manieră clară şi indiscutabilă, numeroase încălcări ale eticii universitare”, încălcări ce reprezintă “un plagiat vădit", în lucrarea "Curtea Penală Internaţională", susţinută de Victor Ponta în 2003 la Facultatea de Drept.
Universitatea vrea, dar nu-i poate anula titlul
Senatul şi-ar fi dorit să-i retragă lui Ponta titlul de doctor, însă acest lucru nu-I posibil, întrucât Universitatea nu are dreptul de a solicita Ministerului Educaţiei o astfel de sancţiune şi nici măcar de a se ocupa de acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta.
Anul trecut, Guvernul Emil Boc a modificat un articol din Legea 206 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. În mod normal, spune legea, analiza privind abaterile de la conduita academică se face, mai întâi, în instituţia unde s-a produs respectiva abatere. În Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, în cazul Ponta.
Schimbările de anul trecut au exceptat însă cazurile demnitarilor, printre altele, spunând că numai Consiliul Naţional de Etică (CNE) se poate ocupa de ab