Când Victor Ponta se angaja public, la finele lunii aprilie, chiar înainte de a prelua mandatul de premier, că va forma "cel mai cinstit guvern", ba mai mult, că USL le este dataore românilor să facă lucrul ăsta, logica te îndemna, pe drept, să crezi că dacă ar fi să iei de bune vorbele premierului, asta ar însemna că promisiunea noului prim-ministru conţine şi un detaliu implicit: cel mai cinstit guvern va fi sprijinit şi de cea mai cinstită majoritate parlamentară.
Dacă atunci, în primăvară, Victor Ponta nu a avut deloc în minte şi acest pas doi, rezultă că promisiunea sa a fost cel mult o minciună sfruntată, rostită aşa cum şi-a scris şi teza de doctorat: conştient că-şi bate joc de audienţă şi principii.
Dacă, în schimb, a intuit cu acea ocazie că un guvern cinstit are nevoie şi de o un grup parlamentar pe măsură şi dacă, prin absurd, am afla cândva că a încercat chiar să pună lucrurile în această ordine, ei bine, chestiunea în discuţie ar deveni încă o dată certă: liderul PSD şi copreşedinte al USL a scăpat totul de sub control, nu doar în chestiunile legate de afacerile ţării, aşa cum s-a putut vedea în această vară, ci şi în interiorul formaţiunii şi a coaliţiei pe care le prezidează.
Cântărind, însă, numeroase fapte şi privind la multe dintre numele parlamentarilor care compun USL a fost din capul locului evident că noua majoritatea parlamentară nu aducea nimic nou în materie de integritate şi, în aceste condiţii, că declaraţia programatică a lui Victor Ponta, ea însăşi, nu a era cinsitită.
Sau o fi cinstită o majoritate care, dintr-un singur foc, scapă de începerea urmării penale doi demnitari, unul acuzat de trafic de influenţă, iar celălalt de abuz în serviciu, aşa cum s-a întâmplat marţi, 11 septembrie?
Nu este aici vorba că Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, căci ei sunt dalmaţienii scăpaţi prin bagheta magică a colegilor