Ţăranii din zonele defavorizate mai au câteva zile la dispoziţie pentru a solicita subvenţia acordată pentru animalele din gospodării. Este vorba despre crescătorii de vaci de lapte, bivoliţe de lapte şi bovine din rase de carne. Pot depune aceste cereri crescătorii de animale din zonele montane considerate defavorizate, respectiv localităţile Andreiaşu de Jos, Bîrseşti, Chiojdeni, Jitia, Mera, Năruja, Negrileşti, Nereju, Nistoreşti, Paltin, Păuleşti, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vintileasca, Vizantea-Livezi, Vrâncioaia.
Pentru a beneficia de subvenţie, crescătorii trebuie să deţină un efectiv de animale cuprins între două şi 15 capete de vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar; de maximum 50 capete femele din specia bivoliţe de lapte, pe beneficiar; de maximum 90 capete pe beneficiar, constituit, după caz, „din vaci din rase de carne şi/sau tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne“.
Crescătorii de vaci de lapte care solicită fonduri europene trebuie să menţină animalele pe o perioadă de şase luni, respectiv 22 septembrie 2012- 21 martie 2013, la adresa menţionată în cerere.
De asemenea, vaca de lapte trebuie să fi fătat cel puţin o dată până la termenul limită de depunere a cererii, are minim 17 luni la data depunerii cererii şi are cel puţin un produs identificat şi înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor. La depunerea cererii, crescătorii de animale trebuie să prezinte şi originalele paşapoartelor animalelor pentru care solicită subvenţia europeană.
Valoarea subvenţiei ce va fi acordată se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim de 30 milioane euro la efectivul de capete eligibile din toate categoriile. Totuşi, potrivit actului normativ care reglementează condi