Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare va acorda un „ajutor de revenire“ familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome care urmează să părăsească teritoriul Franţei.
Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au semnat, ieri, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa. Conform acordului, OFII va acorda un „ajutor de revenire" familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa.
Acordul-cadru a fost semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, după ce şeful Guvernului a avut o discuţie cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. „Franţa va continua să desfiinţeze tabere ilegale de romi şi să îi conducă pe membrii acestei comunităţi, «forţat sau ajutaţi», la graniţă pentru a se întoarce în ţara de origine, dar va derula şi programe de angajare sau şcolarizare, atunci când este nevoie", a afirmat ministrul de Interne, Manuel Valls.
Cei doi oficiali s-au întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului i-a atenţionat că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul „România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă", Băsescu precizând: „România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei".
Protestul romilor
Câteva sute de romi au pichetat Guvernul şi Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulţumiţi de lipsa de interes şi acţiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniştrilor francezi.
Manifestanţii şi-au propus să atragă atenţia Guvernului României că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci câ