Un jurnalist e supărat foc pe tinerii patriei, mulţi, care au eşuat la examenul de bacalaureat. În editorialul său afirmă că generaţiile ieşite azi de pe băncile liceelor sînt viitorul rău al patriei: o generaţie fără cultură, care nu dă doi bani pe matematică şi literatură, care spune că n-a avut timp să înveţe fiindcă a vrut să se distreze este o generaţie aflată neîncetat în proximitatea răului şi, deci, vulnerabilă la derapaje. Jurnalistul spune că niţică muzică sau istorie, un vers auzit cîndva sau o carte răsfoită întîmplător pot ţine la depărtare violenţa, xenofobia, rasismul etc. În comunism, cultura, în afara celei propagandistice, a jucat un rol esenţial în rezistenţa faţă de opresiune, mai spune jurnalistul.
La o primă vedere, felul în care îşi face simţită prezenţa generaţia tînără în societatea noastră pare a-i da dreptate: chiulul, eşecurile masive la examene, aplecarea către superficial şi vulgar, indiferenţa faţă de norme şi valori, goana după cîştiguri facile, exprimarea dezarticulată, toate sînt de natură să producă îngrijorare cu privire la viitorul patriei.
DE ACELASI AUTOR Moş Crăciun cu ATV Scriitori cu corp No comment Un proiect curajosAr fi totuşi de făcut cîteva observaţii: 1) S-ar spune deci că noi, maturii de azi, cei săltaţi de patruzeci de ani, sîntem cei care am citit mult în comunism. Oricum, mai mult decît o fac liceenii de azi. Dar tot noi sîntem prezenţi cu miile în parlament, în ministere, în funcţii de conducere ale companiilor de stat, televiziuni sau partide. Nu tinerii cu bacalaureatul neluat. Şi nu mi se pare că dăm dovadă de cine ştie ce fineţuri comportamentale, de mari ataşamente pentru valori morale sau rafinamente culturale. Dimpotrivă: pe scena publică se învîrt tot felul de oameni aşa-zis citiţi sau, chipurile, mari amatori de muzică bună, şi totuşi corupţi, anchetaţi penal, mincinoşi, violenţi. 2) Tine