Europa are nevoie de o nouă direcţie, care nu poate fi bazată pe idei vechi şi să nu ne temem de cuvinte, trebuie să ne îndreptăm către o federaţie de state, susţine preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Într-un discurs privind starea Uniunii, ţinut miercuri la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, Barroso a cerut mai multă uniune, mai multă integrare şi mai multă democraţie.
De la început, Jose Manuel Barroso a ţinut să sublinieze că al treilea său discurs despre starea Uniunii Europene vine într-un context în care Uniunea continuă să fie în criză: criză socială, criză economică, dar şi o criză de încredere.
Cetăţenii sunt frustraţi, a recunoscut preşedintele Comisiei Europene, cetăţenii se tem şi simt că modul lor de viaţă este pus în pericol. Şi asta se întâmplă pentru că nu a existat, spune Barroso, destulă fermitate în aplicarea deciziilor luate la nivel european. Ba chiar unii lideri, care au fost parte la luarea unei decizii sau alta au fost cei care le-au subminat a doua zi. Îndreptarea acestei nedorite situaţii, a afirmat Jose Manuel Barroso, înseamnă o nouă direcţie pentru Europa, una care nu poate fi bazată pe idei vechi, iar asta înseamnă că Europa are nevoie de o nouă gândire. Într-o lume interconectată, statele Uniunii Europene nu pot schimba de unele singure cursul evenimentelor, iar una dintre cauze este şi lipsa instrumentelor comunitare necesare pentru a face faţă acestor noi realităţi.
Soluţia ar fi, a mai spus preşedintele Comisiei Europene, o înţelegere care să stabilească o legătură de încredere între ţările membre. Iar asta va duce direct la un mod de acţiune unitar, care va dovedi solidaritatea şi soliditatea Uniunii.
Cât priveşte criza financiară, liderul european a anunţat că în scurt timp, Comisia va prezenta un al doilea act pentru o piaţă unică, ce să permită formarea unei pieţe la nive