Mai toata lumea s-a lamurit deja ca PDL-ul s-a miscat mult mai bine decat reprezentantii USL-ului la capitolul comunicare cu autoritatile straine din Europa sau America. Ceea ce nu s-a discutat deloc este motivul pentru care activistii fostului partid de guvernamant au reusit aceasta performanta!
Impresia generala a fost si inca mai este aceea ca oamenii presedintelui Basescu s-au miscat mai repede si “le-au luat fata” celor de la USL. Desigur ca si capacitatea de reactie si viteza cu care poti avea o pozitie, vizavi de o situatie sau de un eveniment anume, iti poate crea un avantaj, dar care este departe de a-ti asigura victoria intr-o batalie si mai ales daca aceasta este una politica.
Cel mai important element, intr-o astfel de disputa, este ca cei carora le expui varianta ta, chiar daca adversarii ti-au luat-o inainte, sa aiba disponibilitatea de a asculta si versiunea pe care-o prezinti tu si mai ales sa fie motivati sa o si analizeze in mod serios. Ori aceasta bunavointa din partea parlamentarilor, diplomatilor sau oamenilor politici din Europa sau America se castiga foarte greu si nu neaparat prin concesii economice, care sa fie acordate firmelor din aceste zone ale lumii, asa cum s-a scris de multe ori la noi. De cele mai multe ori astfel de relatii se fac prin vizite repetate, la toate nivelurile, prin iesirea impreuna la dineuri si tot felul de evenimente similare, iar rezultatele nu trebuie sa fie asteptate a doua zi, ele putand fi vazute in timp si cu rabdare.
Este ceea ce trebuie sa faca si reprezentantii USL-ului, daca vor sa aiba succes in viitor si sa nu tina cont de reprosurile pe tema deplasarilor “excesive” ale politicienilor si demnitarilor sai, indiferent de unde ar veni acestea, cum a fost chiar cazul proaspatului demisionar Lucian Iasr, fost ministru delegat al mediului de afaceri, care a fost acuzat in mass-media, pe nedrep