Cearcănele apar, deseori, ca urmare a nopților pierdute și a oboselii acumulate. Însă, de cele mai multe ori, cearcănele trădează una sau mai multe afecțiuni și sensibilități ascunse.
De ce apar?
Diverse afecțiuni ale ficatului și rinichilor, stresul și alimentația dezechilibrată sunt câteva dintre cauzele majore care pot duce la apariția cearcănelor. Totodată, cearcănele se pot datora hiperpigmentării, adică unui exces de melanină, deseori întâlnit la persoanele cu pielea închisă la culoare. Pungile de sub ochi pot fi și o cauză a unei proaste circulații sangvine sau pot apărea ca urmare a retenției de apă din organism. Un factor pe care nu-l putem controla este cel genetic. De multe ori, cearcănele se moștenesc de la părinți, iar în cazul în care ai pielea mai închisă la culoarea și ochii puțin mai afundați, cearcănele sunt mai vizibile.
Cum putem scăpa de cearcăne?
• În primul rând, este important să se acționeze asupra stilului de viață. Alimentația sănătoasă, odihna, reducerea stresului, toate au un rol important în tratarea cearcănelor. De asemenea, și produsele cosmetice contribuie la reducerea vizibilității cearcănelor. Substanțele care au un efect iluminator, dar care nu cauzează hiperpigemntare, sunt: acidul kojic, lemnul dulce, murele şi vitamina C.
• Un remediu simplu constă în aplicarea pe pleoape a pliculețelor de ceai verde sau negru, deoarece reduc nivelul fluidelor care favorizează apariția cearcănelor, datorită conținutului natural, antiinflamator. În rândul tratamentelor naturiste este inclus și castravetele, care este foarte eficace în combaterea cearcănelor.
• Un alt tratament pentru ochii obosiți, umflați, constă în aplicarea pe pleoape a unor comprese înmuiate în zer rece, de la frigider. Compresele se țin pe pleoape până când simți că s-au încălzit, procedeul repetându-se ori de câte ori este nevoie. La sfâ