Dincolo de clasicul tratamentul medicamentos, osteoporoza poate fi ţinută sub control şi cu ajutorul dietei, sunt de părere medicii nutriţionişti. Specialiştii spun că o alimentaţie bogată în calciu şi vitamina D încetineşte procesul de demineralizare osoasă.
Medicul Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a unei persoane diagnosticate cu osteoporoză.
● „Laptele rămâne cea mai valoroasă şi eficientă sursă de calciu”, menţionează medicul nutriţionist. Persoanele care au intoleranţă la lapte pot alege iaurtul, chefirul sau sana. Medicii nutriţionişti afirmă că din punctul de vedere al aportului de nutrienţi, acestea au aceleaşi beneficii ca şi laptele proaspăt.
● Alimentele bogate în vitamina C trebuie şi ele să fie introduse în dieta zilnică a pacienţilor bolnavi de osteoporoză. Citricele, merele, ardeii iuţi, urzicile, fructele de pădure şi varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre alimentele care abundă în acest nutrient. „Vitamina C are un efect antioxidant, stimulează procesul de formare a ţesutului conjunctiv şi ajută la conservarea oaselor”, indică dr. Bilic.
● Cartofii, conopida, macesele, mazărea verde, morcovii, ovăzul, porumbul, roşiile, salata verde şi spanacul sunt alimente care abundă în vitamina K, nutrient indispensabil persoanelor care suferă de această afecţiune a oaselor. „Această vitamină este capabilă să crească densitatea osoasă şi să scadă riscul de fractură, conform unor studii recente”, este de părere medicul.
● Acizii graşi Omega 3 din peştele gras ajută la scăderea calciuriei (nr. pierderea calciului prin urină), cresc nivelul calciului absorbit direct din alimente şi ajută la fixarea lui în oase. „Suplimentele cu ulei de peşte au acelaşi efect benefic asupra pacienţilor diagnosticaţi cu osteoporoză. Sursa vegetală