Mâncărurile din timpul dietelor trebuie să fie bazate pe legume, dar asta nu înseamnă că nu pot fi savuroase. Celebrul bucătar Jakob Hausmann susţine că secretul unei diete de slăbire gustoase îl reprezintă condimentele.
„Legumele sunt foarte sănătoase, conţin multe fibre şi vitamine şi cel mai important pot fi consumate în cantităţi mari atunci când suntem la dietă deoarece nu au foarte multe calorii. Este important să fie gătite creativ, să ne folosim imaginaţia şi să le punem în valoare prin diverse asocieri, condimentare şi tehnici de gătit", spune chef Jakob Hausmann de la restaurantul Mica Elveţie.
Bucătarul recomandă folosirea din belşug a condimentelor pentru a potenţa gustul mâncărurilor şi pentru a stimula digestia în timpul curelor de slăbire.
„Sarea şi piperul sunt condimente de bază care potenţează gustul mâncărurilor, dar nu uitaţi nici de ardeiul iute proaspăt sau de boia iute deoarece intensifică arderile. Învăţaţi să folosiţi şi cimbrul sau ghimbirul, deoarece ajută digestia", spune chef Jakob Hausmann.
Legumele pot fi consumate fără restricţii cu doar câteva excepţii. Cartofii, fasolea şi mazărea trebuie consumate cu atenţie deoarece au indice glicemic mare şi în combinaţie cu proteinele din carne devin greu de digerat şi îngraşă. Porţia zilnică de carne nu trebuie să fie mai mare decât palma şi se recomandă carnea slabă de pui, curcan, vită, porc şi bineînţeles de peşte.
„Recomand celor care vor să gătească mâncare dietetică să folosească în special cuptorul, deoarece nu este necesar un adaos foarte mare de grăsimi, iar mâncarea se pătrunde foarte bine. Utilizaţi vasele de ceramică. Acestea păstrează timp mai îndelungat căldură, mâncarea se găteşte mai lent şi devine foarte savuroasă. Dacă vrei să gătiţi la flacără deschisă încercaţi tigăile antiaderente", sugerează Hausmann.
Chef Hausmann recomandă trei reţete de