Problemele cu legea ale elevilor vor sta la baza unei clasificări a unităţilor de învăţământ în funcţie de gradul de risc, ce va fi făcută imediat după începerea anului şcolar. Anii trecuţi, patru unităţi au fost încadrate în clasa de risc ridicat.
Potrivit comisarului Constatin Didă, coordonatorului Poliţiei de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, clasificarea şcolilor în funcţie de gradul de risc se va face din 17 septembrie, împreună cu managerii unităţilor de învăţământ, fiind avute în vedere trei categorii: şcoli cu risc ridicat, şcoli cu risc mediu şi şcoli cu risc scăzut. Didă a apreciat, azi, într-o conferinţă de presă, că majoritatea şcolilor din Sălaj au un grad scăzut de risc, dar a admis că, cel puţin până acum, au fost şi şcoli cu grad ridicat de risc la infracţiuni. Este vorba, mai exact, despre patru unităţi, vulnerabile în special din cauza numărului mare de elevi: Grupul Şcolar "Mihai Viteazul" Zalău, Grupul Şcolar "Voivodul Gelu" Zalău, Grupul Şcolar "Ioan Ossian" Şimleu Silvaniei şi fosta Şcoală 13 Zalău.
Coordonatorul Poliţiei de Proximitate a anunţat, de asemenea, că, dată fiind apropierea începerii anului şcolar, au fost luate măsuri ca zona şcolilor să fie supravegheată de patrule de poliţie, care să vegheze la siguranţa copiilor şi să îi sprijine dacă întâmpină dificultăţi. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate.
"Prin intermediul poliţiştilor de prevenire şi proximitate, colaborăm îndeaproape cu directorii de şcoli, cu profesorii şi diriginţii, pentru a fi informaţi cu privire la apariţia unor stări tensionate, pe care să le mediem şi să le dezamorsăm din timp. Facem tot ce ne stă în putinţă a asi