Cel puţin asta rezultă din raportul specilaiştilor de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care au evaluat progresul implementării reformelor în contextul cooperării UE- Republica Moldova.
Experţii şi-au focusat atenţia asupra reformelor implementate de către autorităţile moldovene în politică şi economie. Astfel, în ceea ce priveşte aspectul politic: drepturile omului, reformele în justiţie, combaterea corupţiei, dar şi reglementarea trasnistreană rămân în lista problemelor majore cu care se confruntă ţara noastră.
„În ceea ce priveşte drepturile omului, problema principală în perioada de monitorizare este cea legată de aşa-zisa lege antidiscriminare, care a fost adoptată în luna mai şi am văzut că de atunci nu s-a întâmplat nimic. Legea este importantă pentru că prevede un mecanism special, care nu vedem cum funcţionează. În pofida situaţiei pe care o avem se adoptă legi euroconforme, dar implementarea rămâne una defectuasă", explică Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT.
De asemenea, analistul susţine că în pofida declaraţiilor publice privind eradicarea fenomenului torturii şi creării secţiei anti-tortură în cadrul Procuraturii generale, numărul condamnărilor pentru acte de tortură nu este în creştere. În raport se mai menţionează că justiţia este influenţată de factori politici şi administrativi, nivelul de percepere a corupţiei rămâne înalt, iar schimbări de sistem nu se produc. „Schimbările pozitive care s-au produs se aseamănă cu schimbarea mobilei în apartament pentru că dacă ne uităm la angajamentele pe care le-a avut Moldova mai sunt restanţe", explică Igor Boţan.
Probleme de implementare sunt şi în combaterea corupţiei. În ce priveşte problema transnistreană, Igor Boţan susţine că s-au realizat succese mici, dar care nu s-au lăsat aş