Muzicienii indieni Simple Sharma (harmoniu și voce) și Ahmad Iqbal (tabla) vor susține pe scena Operei din Brașov, duminică 16 septembrie 2012, începând cu ora 18.00, un concert de muzica sufi și muzica clasica indiană în cadrul Turneului "Odes to The Divine". Intrarea este liberă.
Muzica clasică indiană este una dintre cele mai rafinate arte în India. Îşi află începuturile în perioada vedică timpurie. Vedele erau recitate într-o sanscrită a armoniilor melodice, iar Sama Veda este în întregime dedicată muzicii şi descrierii diferitelor instrumente existente la acea vreme. Potrivit tradiţiei indiene, muzica a luat naştere odată cu crearea Universului, din Sunetul primordial denumit Aum, Naadsau „Cuvânt”, ceea ce îi conferă statutul de limbaj universal având o dimensiune divină. Muzica indiană este considerată a fi o cale către cunoaşterea lui Dumnezeu, o sadhana (meditaţie) către ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”. Sistemul elaborat al modurilor şi improvizaţiilor, melodiile şi ritmurile sunt mijloacele prin care artistul susţine şi realizează dialogul cu Divinitatea, purtând auditoriul spre noi dimensiuni ale acestei comunicări devenite act de venerare.
Muzica sufi, numită și „muzica sufletului”, este muzica devoțională a sufilor, practicanții tradiției mistice a Islamului, inspirată de versurile poeților sufi: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Khwaja Ghulam Farid. Sufismul propovăduiește pacea, toleranța și pluralismul, iar muzica ocupă un loc central în experiența mistică, fiind considerată, ca și în cazul muzicii indiene clasice, o cale de apropiere de Divinitate, de purificare și transformare interioară. Ideologia sufi, apărută în sec. 8 în Persia, s-a răspândit pe mai multe continente, interferând cu culturile lumii, care au îmbogățit diversitatea acestei muzici și a genurilor ei, în mai multe țări africane, în Palestina, Siria, Turcia, Iran, Uz