Fără o reorientare pe piaţă şi o reconectare a sectorului agricol cu cercetarea şi învăţământul adaptat la nevoile agriculturii româneşti ne vom afla în acelaşi punct şi peste 10 ani, a declarat, joi, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de profil.
"Fără o reorientare pe piaţă şi fără o reconectare a sectorului agricol cu cercetarea şi învăţământul adaptat la nevoile agriculturii şi nu invers putem creşte cu 10 miliarde de euro subvenţiile directe în România şi aproape am curaj să fac un pariu că după 10 ani ne vom afla în acelaşi punct pentru că ne vom învârti în cerc. Este nevoie şi de carburant şi de subvenţii, dar trebuie să ai un motor ca să poţi folosi bine carburantul. Multe elemente pentru motor pot veni din cercetare şi din învăţământ legate toate de realităţile din agricultură", a precizat Cioloş.
Acesta consideră că România trebuie să se conecteze la piaţă pentru că la ora actuală nu mai este suficient doar să produci, acesta fiind de fapt şi motivul pentru care se consumă pe piaţa locală mai multe produse din import.
"Când investim bani pentru punerea în valoare a potenţialului agricol este important să ne gândim ce vrem să producem, pentru cine şi pentru ce. Nu este suficient doar să produci. În Europa şi în lume nu mai este atât de important să produci pentru că există tehnologie care îţi permite să produci destul de bine şi de ieftin când o aplici. Cred că este important pe ce piaţă te orientezi. În România, mai avem de lucru ca să avem o abordare matură, inclusiv a pieţei locale. Consumăm multe produse care vin din import nu pentru că nu producem, ci pentru că nu avem această abordare de piaţă: să răspundem la ceea ce vor consumatorii", a subliniat comisarul european.
În opinia acestuia, este important ca România să cunoască piaţa europeană, dar şi oportunităţile de piaţă d