Reducerea în ultimii ani a contractelor de închiriere de la cinci la trei ani a afectat atractivitatea clădirilor de birouri pentru investitori şi, deşi numărul proiectelor scoase la vânzare a crescut, sunt puţine active care să îndeplinească criteriile fondurilor de investiţii, potrivit Colliers, informează Mediafax.
Durata medie a contractelor de închiriere, un criteriu important pentru investitorii aflaţi în căutarea de soluţii pentru a asigura predictibilitatea cash-flow-ului, a fost influenţată de incertitudinea economică şi de instabilitatea din piaţa de închirieri din ultimii trei ani. Prin urmare, contractele pe o durată de 3 ani sau cu opţiune de ieşire din contract (break-option) au devenit o practică des întâlnită în piaţă, ceea ce afectează atractivitatea clădirilor de birouri ca produs de investiţii, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Colliers.
Consultanţii companiei apreciază însă că pe măsură ce economia se stabilizează, chiriaşii vor fi din nou dispuşi să încheie contracte pe termene mai lungi, setând astfel premisele pentru un interes crescut din partea investitorilor şi pentru reluarea activităţii în piaţă.
"Majoritatea investitorilor (şi a băncilor) sunt interesaţi de contractele de închiriere semnate pentru o perioadă de minim 5 ani, fără break-option. Pentru a atrage interesul investitorilor, aceasta ar trebui să devină regula în piaţa locală de birouri. Numărul proprietăţilor a crescut în interiorul şi în jurul Bucureştiului, dar, cu toate acestea, sunt puţine active imobiliare disponibile care să îndeplinească criteriile fondurilor de investiţii, ceea ce determină o activitate investiţională redusă", se menţionează într-un comunicat al Colliers.
Astfel, o serie de tranzacţii iniţiate în primele şase luni ale anului continuă să fie supuse constrângerilor de pe piaţa creanţelor. În plus, în