Astăzi se împlinesc 164 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, atunci când pompierii militari din Bucureşti au luptat eroic pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848, împotriva invaziei otomane. Începând cu anul 1953, pe data de 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România.
La 13 septembrie 1848, Compania de Pompieri din Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a săvârşit cea mai eroică faptă din istoria pompierilor militari: peste 160 de pompieri au rezistat cu stoicism în faţa a 5.000 de ieniceri turci, în cadrul bătăliei din Dealul Spirii.
În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Pasa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. Batalia din Dealul Spirii a rămas în istoria neamului ca fiind un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasă drept dată aniversară pentru curajul şi devotamentul luptătorilor cu focul.
În acest an, Ziua Pompierilor va fi marcată printr-o serie de activităţi desfăşurate atât în Bucureşti, cât şi în teritoriu. Activităţile dedicate acestui eveniment vor fi încheiate cu balul Pompierilor care se va desfăşura la Centrul Naţional Militar.
Bucureşti. Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealu Spirii” vă invită să participaţi la activităţile aniversar comemorative pentru marcarea acestui important eveniment din tradiţia inspectoratului şi existenţiale ale armei pompieri: - între orele 09.00 – 11.30 desfăşurarea, la Monumentul Eroilor Pompieri, a Ceremonialului comemorativ al eroilor militari cu ocazia aniversării Zilei Pompierilor din România, activitate urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori în onoarea ostaşilor pompieri căzuţi la datorie, cu participarea Gărzii de onoare a Inspector