Agenda vanzarilor prin bursa a pachetelor detinute de statul roman la companii strategice s-a transformat intr-o serie intreaga de amanari si, pana in prezent, doar oferta Transelectrica s-a derulat. Promisiunile raman in continuare valabile, desi doar SPO-ul Transgaz are sanse reale de concretizare pana la finalul anului. In timp ce statul sustine ca “se lucreaza intens” la IPO-urile Romgaz sau Nuclearelectrica, actorii pietei de capital traseaza notiuni teoretice.
Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Erste Group Bank AG si Depozitarul Central, a organizat un workshop pe tema derularii ofertelor publice prin Bursa.
Inceputul evenimentului era menit sa transmita un mesaj de stransa coordonare si colaborare intre Bursa de Valori si Ministerul Economiei. Astfel, presedintele BVB Lucian Anghel si-a inceput discursul subliniind profesionalismul sefului OPSPI, Remus Vulpescu si a echipei sale care a inregistrat mari reusite. Reprezentantul Ministerului Economiei a declarat, ulterior, ca este “usor jenat de aprecierile presedintelui Bursei” si ca este “o exagerare a meritelor, fiind mult spus ca s-au inregistrat mari reusite”.
Lucian Anghel a continuat prezentarea cu eternul exemplu al vecinilor care au stiut sa isi dezvolte piata de capital prin listari de succes ale gigantilor de stat. Producatorul polonez de cupru KGHM si CEZ Group – “povestea de succes a Republicii Cehe”, doua exemple de succes la care actorii pietei de capital tanjesc de ani buni.
Control versus beneficii
“Pentru ca statul sa aiba o economie crescanda, trebuie sa diferentize clar doua concepte: control si beneficii. Pe termen lung, este mai bine sa maximizeze beneficiile de la companiile detinute, decat sa aiba control.