Astfel, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor, iar fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare ale elevilor. Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri.Vor fi avute în atenţie şcolile care au clase pregătitoare, pentru protejarea copiiilor şi integrarea lor corespunzătoare în mediul şcolar. Poliţiştii vor acţiona şi în mediul rural şi vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.
Din planul de acţiune fac parte şi poliţiştii rutieri, care vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. De asemenea, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie, care vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii.
Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
De asemenea, poliţiştii vor controla şi toate chioşcurile şi unităţile alimentare de lângă şcoli pentru a se asigura că respectă categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea