Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia din România, după ce acţiunile actualei puteri „au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa Justiţiei". Concluzia a răzbătut din dezbaterea Parlamentului European, dezbatere folosită de eurodeputaţii USL pentru a-i ataca dur pe unii oficiali europeni.
Comisia Europeană, Parlamentul European şi miniştrii de justiţie din ţările membre ale UE vor discuta în următoarele săptămâni pentru identificarea unor noi instrumente, mai rapide, cu ajutorul cărora autorităţile europene să poată combate situaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding.
Subliniind că situaţia din România rămâne în continuare „fragilă", aceasta a făcut un apel la forţele politice de la Bucureşti să acţioneze pentru stabilizarea situaţiei. „La începutul verii, am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei", a arătat Reding. Aceasta a mai declarat că raportul pregătit de CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cuprinde o evaluare critică a ţării noastre.
Declaraţiile comisarului european pe Justiţie au stârnit însă critici aprinse atât din partea europarlamentarilor USL, cât şi din partea partenerilor europeni ai acestora. Mai precis, liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, a acuzat-o că s-a situat de „partea preşedintelui Băsescu", punând astfel sub semnul întrebării obiectivitatea CE.
La rândul său, liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a făcut referire la algoritmul politic după care sunt desemnaţi judecătorii de la Curtea Constituţională a României şi la regula cvorumului la referendum, regulă „care nu se aplică în nici o altă ţară". „Cel mai bun lucru pentru