Criza economică a forţat numeroase ţări europene să cheltuiască masiv pentru a-şi salva economiile cu preţul creşterii puternice a datoriei, care la nivelul UE a ajuns anul trecut la echivalentul a 82,5% din PIB. Deşi nici ea nu a fost ocolită de criză, Rusia defilează cu o datorie care nu a mai trecut de 20% din PIB din anul 2005. Secretul: creşterea economică susţinută de setea lumii pentru petrol şi gaze naturale.
Economia Rusiei a crescut în ultimii zece ani cu cel puţin 4% anual, cu excepţia unei căderi de 8% în 2009, mereu în ton cu evoluţia preţului mondial al petrolului. Dacă în 2005 Rusia a exportat petrol în valoare de 117 mld. dolari, iar preţul mediu anual al petrolului a fost de 54,52 dolari pe baril, anul trecut valoarea exporturilor a fost mai mult decât dublă, de 275,8 mld. dolari, la un preţ mediu anual de 111,26 dolari pe baril. Datoria publică a Rusiei a ajuns la 9% din PIB, potrivit datelor BM.
Analiştii avertizează însă că dependenţa de petrol expune Rusia riscului de presiuni fiscale în situaţia în care preţul petrolului ar scădea ca urmare a reducerii cererii globale. Un studiu al agenţiei de rating Standard & Poor's (S&P) estimează că taxele pe extracţia şi exportul de petrol au generat aproape jumătate din veniturile guvernului federal rus anul trecut. Creşterea vertiginoasă a preţului petrolului în ultimul deceniu a permis Rusiei să-şi majoreze cheltuielile publice, astfel că bugetul pe 2012 are nevoie de un preţ de 120 dolari pe baril pentru a fi echilibrat, comparativ cu 20 dolari la începutul anilor 2000.
Economia rusă dă deja semne de încetinire în contextul crizei prelungite din UE, principalul său partener comercial. FMI estimează că exporturile de petrol ale Rusiei vor totaliza peste 300 mld. dolari anul acesta, urmând ca acestea să scadă treptat până la 260 mld. dolari în 2017. Conştient de dependenţa economie