Ministrul de finanţe de anul viitor va avea o misiune dificilă, anul 2013 anunţându-se ca fiind cel mai volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare ale statului.
Nevoia de lei a Trezoreriei va fi mare în condiţiile în care ajung la scadenţă titluri pe termen scurt sau mediu prin care statul s-a împrumutat până acum. Distribuţia nevoilor de finanţare este neuniformă, existând trei luni cu vârfuri de peste 6 mld. lei, dar şi luni în care sumele care ajung la scadenţă sunt sub 2 mld. lei, conform împrumuturilor angajate până acum.
Vârfuri de plată se anunţă pentru lunile ianuarie, martie şi octombrie 2013, când ajung la scadenţă titluri de stat de peste 6 mld. lei (1,4 mld. euro). În ianuarie, statul va avea de acoperit scadenţe de 6,2 mld. lei, în martie de 6 mld. lei, iar în octombrie de 6,1 mld. lei. La datoria internă se adaugă şi rambursările în contul datoriei publice externe.
"Nevoile de finanţare ale Trezoreriei de anul viitor nu vor fi semnificativ mai mari decât cele de anul acesta. Totuşi, distribuţia nevoilor de finanţare este mult mai puţin uniformă ca anul acesta, existând numeroase luni în care ajung la scadenţă titluri în valoare de peste 6 mld. lei fiecare şi alte luni în care suma acestora este semnificativ sub 2 mld. lei, situaţie care sugerează că nu s-a înregistrat o îmbunătăţire a managementului datoriei publice din acest punct de vedere. Dacă ne uităm la abaterea medie pătratică, anul viitor pare să fie cel mai volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare lunare", spune Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.
Ministerul Finanţelor anticipează că serviciul datoriei publice va urca de la 64,2 miliarde de lei în acest an la 70,4 miliarde de lei în 2013 şi 76,4 miliarde de lei în 2014, cea mai mare parte a sumelor reprezentând rate de rambursat.
În anul 2012 Finanţele au avut un vârf de plată de