* pe lângă rechizite, hăinuţe şi încălţăminte, părinţii trebuie să plătească, pentru prima zi de grădiniţă, şi analizele medicale * un set de investigaţii costă înte 50 şi 100 lei, în funcţie de laboratorul ales
Analizele medicale obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţă, dar şi la şcoală, vor scoate ceva bani din buzunarul părinţilor, deoarece acestea nu sunt decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Cele mai frecvente investigaţii solicitate pentru înscrierea la grădiniţă sunt exudatul faringian şi nazal, examenul coproparazitologic, dar şi un aviz de intrare a copilului în colectivitate din partea medicului de familie sau din partea pediatrului. În goana după laboratoare, părinţii se întreabă, totuşi, dacă pot face sau nu gratuit analizele care se cer la început de an şcolar. Răspunsul autorităţilor: oficial, asigurările nu decontează analizele care se cer copiilor pentru înscrierea la grădiniţă (exudat faringian, examen coproparazitologic, aviz de intrare în colectivitate). "Investigaţia este gratuită doar dacă medicul cere acea investigaţie, deoarece are o suspiciune de boală, pentru a preciza un diagnostic. Se poate întâmpla, de exemplu, ca un copil să aibă o afecţiune în momentul în care vine la medic şi dacă acesta constată la consultaţie o simptomatologie, poate să elibereze bilet de trimitere în dublu exemplar către laborator, iar investigaţiile sunt gratuite. Dacă investigaţiile sunt la cererea pacientului, se fac contra cost", ne-a precizat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Medicină Generală/Medicina de Familie Brăila.
Medicul de familie trebuie însă să dea avizul de intrare în colectivitate, în baza unui examen clinic, în care face o evaluare mai complexă a copilului, ce poate să includă şi anumite analize medicale.
Pentru exudat şi examen coproparazitologic, analiz