Unde este cheia problemei "rome"? Ministrul de Interne, Manuel Valls, nu a făcut economie de efort, miercuri, la Bucureşti, pentru a încerca să convingă autorităţile de aici să integreze mai bine la ele acasă aceşti cetăţeni care îşi ridică tabere ilegale în Franţa, dar de altfel peste tot în Europa, încălcând proprietatea privată. Ei se află însă într-o situaţie precară, pe care nimeni nu ştie să o rezolve.
Chiriaşul de la Beauvau a fost însoţit de colegul său, delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. Amândoi s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, miniştrii români de Interne şi al Muncii. A fost vorba în principal de semnarea unui "acord-cadru" (un fel de ghid pentru cooperare) între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi ministerele române de Interne şi al Muncii. Acordul este însă limitat, pentru moment, la "aplicarea, cu titlu experimental, a unui ajutor pentru reinserţia romilor întorşi din Franţa". Un ajutor finanţat de Paris, aşa cum este proiectul de cantină şcolară de la Câmpia Turzii, în centrul României, despre care miniştrii aveau doar vorbe bune miercuri.
Pe de altă parte, e vorba şi de consolidarea cooperării poliţieneşti între cele două ţări contra reţelelor care exploatează sărăcia acestor călători. Circa 12 ofiţeri români de legătură vor lucra în Franţa pentru a facilita anchetele, se felicitau cei de la Ministerul francez de Interne. În timpul lui Nicolas Sarkozy, cel care a iniţiat această politică, erau peste 30, din care 20 în Capitală. Dispozitivul va deveni însă mai consistent spre finele anului, când vor ajunge şi alţi agenţi. Cerşetoria în grup organizat, smulgerea de lănţişoare de aur în plină stradă, furturile de portofele, furturile de metale şi în special de cupru de pe şantiere şi căi ferate-aceasta este viziunea poliţienească a dosarului. Manuel Valls vrea să extindă însă câmpul d