Să fii şomer, să cauţi şi să găseşti astăzi un loc de muncă este o corvoadă de Sisif. Mulţi patroni preferă munca la negru, sub pretextul angajării de probă. Alţii te refuză, invocând motive stupide. Toate acestea ni le-a povestit o gălăţeancă pornită de aproape jumătate de an să-şi găsească un loc de muncă. Este pe lista AJOFM Galaţi, între cei 15.000 de şomeri pe care-i numără judeţul. Se numeşte Mihaela, are 28 de ani, un copil de doi ani şi jumătate şi, fireşte, un soţ. A lucrat la o firmă de morărit-panificaţie, ca brutar, şi de şase luni tot se prezintă la interviuri. Ne-a povestit şi nouă odiseea prin care a trecut încercând să se angajeze. Ne-a relatat situaţii neplăcute, unele chiar absurde.
Când ai patalama, nu ai vechime şi invers
„M-am prezentat la mai mulţi agenţi economici care anunţau că fac angajări. Prima dată am mers la o firmă de panificaţie şi, după vreo două săptămâni de lucru, mi-au zis că facem angajarea; când m-am dus cu documentele, mi-au spus că nu-mi mai fac contract, că au nevoie de salahori, adică să lucrezi de dimineaţă până noaptea, pe un salariu de nimic. Apoi, am mers pentru angajare la un supermarket. Acolo mi-au spus că nu pot ocupa un loc de muncă, fiindcă nu am curs de lucrător comercial. M-am dus glonţ la AJOFM şi am cerut să fac un astfel de curs, în speranţa că voi avea mai multe şanse de angajare”, mărturiseşte tânăra.
Mihaela a făcut cursul, dar până la absolvire firma cu pricina închisese uşa angajărilor. „Aşa că m-am prezentat la un magazin care anunţase că are nevoie de vânzătoare. Cu patalama la mână, m-am aranjat, m-am fardat, am crezut că merg la sigur. Prima întrebare a fost dacă am experienţă ca vânzătoare. Deci nu îndeplineam condiţiile!”
Odiseea nu se opreşte aici
Mihaela a insistat să-şi facă o carieră în ccomerţ şi s-a prezentat la un alt angajator: „La interviu eram eu şi o altă tână