Dezbaterea in privinta Romaniei din Parlamentul European a fost, pana la urma, doar un prilej de paruiala politica vioaie intre taberele politice.
Fara exceptie, reprezentantii familiilor politice si-au sustinut rudele din Romania, atacand familia politica adversa.
A fost, de altfel, un lucru remarcat de chiar unii dintre parlamentari, care s-au si declarat jenati de aceasta situatie care anula dezbaterea de fond.
"Este un motiv de surprindere si enervare sa vad cum fiecare grup politic din acest Parlament isi sustine partidele si arunca acuze asupra celorlalti, fara sa arate de fapt ce se intampla aici", spunea spre exemplu Ulrike Lunacek, Austria, membra a Verzilor Europeni.
Pe langa acest duel pe tabere, fiecare a venit cu ce-l doare. Cativa parlamentari maghiari de stanga au simtit nevoia sa-i mai bage o stramba lui Viktor Orban, un parlamentar UDMR a sarit direct la retrocedarile bunurilor apartinand bisericilor, in vreme ce un parlamentar grec a inceput sa acuze masurile de austeritate care iata ce efecte politice si sociale dramatice pot avea. Remarcabila cu adevarat a fost doar disciplina dezbaterii si tonul in general elegant folosit.
Exceptie au facut romanii care, dupa ce au mutat criza in PE, au adus acolo si circul. In niciunul dintre discursurile parlamentarilor europeni nu am auzit atacuri la persoana asa cum am auzit de la ilustrul social democrat roman, Catalin Ivan pe numele lui. El a simtit nevoia sa o atace pe d-na Reding la sacou a carei culaore, portocalie, a devenit semnul clar al basismului comisarului european.
O alta ilustra social democrata din Romania, al carei nume nu l-am retinut marturisesc, a spus de cateva ori cum Parlamentul l-a demis (sic!) de doua ori pe Traian Basescu (ce se intampla daca il suspenda apoi poporul dupa ce l-a demis Parlamentul, zau nu stiu), du