Într-un moment în care Europa măcinată de criză este criticată pentru lipsa de decizie şi de leadership, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a apărut în faţa parlamentarilor europeni ca un adevărat preşedinte al Europei, expunând după modelul preşedinţilor americani un discurs despre starea UE în care a schiţat imaginea viitorului Uniunii, o federaţie democrată de state naţionale, şi a prezentat primul pas spre realizarea unei uniuni bancare.
În Germania, printr-o decizie mult aşteptată de pieţe şi politicieni, Curtea Constituţională a dat undă verde ratificării fondului permanent de salvare al zonei euro şi a pactului fiscal de către cea mai mare economie europeană, cimentând astfel rolul cheie pe care Berlinul îl va avea în protejarea şi viitorul zonei euro.
"Mesajul meu către voi este că Europa are nevoie de o nouă direcţie, iar această direcţie nu se poate baza pe idei vechi. Europa are nevoie de un nou mod de gândire şi putem porni de la a înceta să încercăm să răspundem la întrebările despre viitor cu uneltele trecutului", a spus Barroso în faţa a 754 reprezentanţi ai Parlamentului European.
Viitorul UE stă, în viziunea preşe-dintelui CE, într-o federaţie democrată, însă pentru aceasta trebuie modificate tratatele astfel încât uniunea monetară să se dezvolte complet. "Va trebui să mergem spre o federaţie de state naţionale. Acesta este orizontul nostru politic. Pentru crearea acestei federaţii va fi nevoie, în cele din urmă, de un nou tratat", a spus Barroso.
Mai mulţi lideri politici europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel, au cerut modificarea tratatului de la Lisabona, pas necesar pentru o integrare mai rapidă şi stabilitate mai mare în zona euro, notează Thomson Reuters.
Şeful executivului european a subliniat nevoia Europei de a finaliza construcţia pieţei unice, de a-şi reduce dependenţa