Ai observat că în această perioadă ai mai multe probleme cu stomacul? Este posibil ca arsurile digestive să ascundă o gastrită sau un ulcer în toată regula.
Ciclicitatea arsurilor gastrice
Dacă ai stomacul sensibil, este posibil ca toamna să nu fie anotimpul tău preferat. Acum se accentuează arsurile stomacale, cauzele fiind puse şi pe seama variaţiilor de temperatură, care afectează starea psihică, dar şi stomacul. Medicii vorbesc şi despre ciclicitatea arsurilor gastrice: ele se acutizează primăvara şi toamna, pe durata a şase săptămâni. Acest lucru coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase. Acest disconfort digestiv poate apărea şi din cauza stresului sau dacă iei antibiotice ori calmante, mai ales pe stomacul gol. Durerea de stomac poate fi resimţită şi după masă, în special dacă ai mâncat prea repede. Dacă fumezi, bei multă cafea sau alcool, poţi, de asemenea, să te alegi cu un astfel de disconfort.
Relaxarea calmează durerile
Dacă este vorba despre o durere trecătoare, te vindeci mai uşor. Încearcă să te relaxezi! Dacă ai stomacul sensibil, ţine un jurnal al tuturor alimentelor consumate. Aşa, vei şti care sunt cele care-ţi provoacă starea de rău. De exemplu, există persoane care nu tolerează legumele acide, precum roşiile sau castraveţii.
Pierderile în greutate, alarmante
Dacă durerile trecătoare nu trebuie să te îngrijoreze, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gastrită. Această afecţiune reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului şi se manifestă prin greaţă, pierdere în greutate, vărsături, indigestie, eliminarea de gaze din stomac şi balonare. Dacă ai cel puţin două-trei dintre aceste simptome, mai mult de o săptămână, este cazul să mergi la un consult gastroenterologic.
Bacteria care ne «roade» stomacul
Helicobacter pylori, o bacterie localizată în stomac la peste jumătate din populaţi