Banca Centrală Europeană (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE şi prevede mecanisme de protecţie pentru ţările din afara blocului monetar, potrivit Mediafax.
Surse oficiale europene au declarat pentru Bloomberg că BCE va deveni autoritatea de top pentru toate băncile din zona euro, agenţiile naţionale de profil urmând să aplice directivele instituţiei şi legislaţia UE, să se ocupe de “supravegherea de zi cu zi” şi să păstreze prerogativele privind protecţia consumatorilor.
Potrivit propunerilor, BCE va putea impune sancţiuni, inclusiv amenzi, băncilor care refuză să aplice deciziile instituţiei. Agenţii BCE vor putea efectua inspecţii la sediile băncilor.
BCE va putea acorda sau retrage licenţe bancare în cele 17 state ale zonei euro şi va avea ultimul cuvânt de spus în privinţa cerinţelor de adecvare a capitalului.
Autoritatea de la Frankfurt va putea cere oricărei bănci din zona euro să deruleze teste de stres interne şi va putea lua măsuri de “intervenţie rapidă” în cazul instituţiilor de credit care riscă dificultăţi financiare, potrivit surselor citate.
Autorităţile naţionale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE şi de “munca de zi cu zi” presupusă de supravegherea băncilor. Chestiunile de protecţia consumatorilor vor rămâne la latitudinea băncilor naţionale.
BCE va fi supravegheată de Parlamentul European şi va prezenta rapoarte anuale de activitate atât PE, cât şi miniştrilor de Finanţe.
Banca Centrală Europeană (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE şi prevede mecanisme de protecţie pentru ţările din afara blocului monetar, potrivit