După uciderea marţi seară a ambasadorului SUA din Libia şi a altor trei angajaţi americani, protestele împotriva filmului realizat de israeliano-americanul Sam Bacile se extind în toată regiunea. În Egipt, Iran, Irak şi Yemen s-au organizat manifestaţii antiamericane.
Pakistanul, a doua ţară musulmană din lume, a condamnat pelicula descrisă de autorităţile afgane drept "inumană şi insultătoare". Vaticanul a condamnat şi el "ofensele nejustificate şi provocările contra musulmanilor", denunţând totodată "violenţele inacceptabile" comise în Libia după difuzarea filmului.
"Inocenţa musulmanilor" se vrea o comedie, un film care ia în derâdere viaţa profetului Mahomed. Descris drept "parodie istorico-politică", pelicula nu face decât să calce în picioare credinţa musulmanilor. De aceea nici nu există un scenariu precis, scenele sunt prost jucate, dialogurile sunt introduse după filmări, pe scurt, filmul seamănă foarte mult cu unul de amatori. Decorurile sunt şi ele simple incrustaţii video, artificiale şi prea vizibile ca atare pe ecran, costumele sunt de calitate proastă, iar dialogurile de multe ori grosiere. Fondatorul islamului apare pe ecran ca un tiran libidinos, imbecil, când afemeiat, când homosexual şi tot timpul însetat de sângele ne-musulmanilor. Apropiaţii lui Mahomed par a fi nişte brute imorale şi depravate, iar primul discipol musulman este un... măgar.
Extrase din acest film de foarte prost gust circulă pe Internet de mai multe zile. Extrasul cel mai lung are circa 14 minute şi prezintă o serie de atacuri vulgare la adresa lui Mahomed. Dialogurile vorbite în engleză, dar subtitrate în arabă şi imaginile foarte sugestive, explicite au declanşat valul de proteste în ţările musulmane. În primul rând, nu atât din cauza filmului propriu-zis, cât a faptului că islamul interzice până şi cea mai simplă reprezentare, chiar şi în bine, a profe