"Olanda schimbă regulile jocului din motive electorale", a declarat Djankov pentru cotidianul olandez, referindu-se la faptul că politica internă daneză a jucat un rol important în decizia Guvernului de la Haga de a se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen în septembrie 2011.
"Bulgaria şi România sunt victimele jocurilor politice din Olanda. Populismul şi naţionalismul predomină, iar noi suntem privaţi de şansa noastră corectă", a declarat ministrul bulgar, adăugând că speră să vadă o revizuire a poziţiei Olandei faţă de aderarea la Schengen la reuniunea miniştrilor europeni de Interne din octombrie.
Comentariile lui Djankov pentru De Telegraaf au loc la o zi după ce a devenit clar că întâlnirea Consiliului european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, programată pentru 19-20 septembrie, care ar fi trebuit să abordeze problema aderării României şi Bulgariei la Schengen, a fost amânată pentru octombrie.
Potrivit ministrului bulgar, care susţine că ţara sa şi-a pierdut răbdarea cu Olanda fără a preciza însă ce măsuri de "repercusiune" ar putea lua, Bulgaria a făcut totul pentru a combate corupţia şi a-şi reforma sistemul judiciar.
"Este timpul ca Olanda să înţeleagă ... Alte ţări membre UE recunosc (progresele Bulgariei) dar voi nu. Pur şi simplu nu este corect", a declarat Djankov.
El a mers şi mai departe sugerând că Olanda este acum ridiculizată la Bruxelles pentru că a eşuat în a-şi îndeplini angajamentele (aparent, Djankov se referă la promisiunile cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen), în timp ce solicită măsuri dure din partea unor ţări ca Grecia.
"Olanda îşi riscă reputaţia", consideră ministrul bulgar.
"Olanda schimbă regulile jocului din motive electorale", a declarat Djankov pentru cotidianul olandez, referindu-se la faptul că politica internă daneză a jucat un rol important în dec