Câteva zeci de copii romi din Periam, judeţul Timiş, sunt îmbunaţi să meargă la cursuri cu jucării, mâncare şi ajutor la teme
După ce se-ntorc de la școală, copiii romilor din Periam se întâlnesc într-un centru de zi
Copiii romilor din Periam, judeţul Timiş, ştiu că pot scăpa de sărăcie dacă se ţin de carte. Li se dau exemple clare - ăla de ştie să scrie şi să citească are o şansă să-şi găsească, mai încolo, un loc de muncă, în timp ce analfabeţii stau acasă şi aşteaptă ajutoare sociale. Din 2008, de când în localitate a fost deschis un after-school pentru puştii de etnie romă, ţiganii s-au lămurit că, dacă îşi dau odraselele la şcoală, are cine să le poarte de grijă. Sunt 53 de elevi înscrişi la centrul de zi din Periam.
După ce termină cursurile de la şcoala de stat, se-adună în două camere dintr-o casă închiriată de Fundaţia Caritas şi-i dau bătaie: îşi fac temele şi primesc ajutor pentru asta, se joacă sau pictează, primesc trei mese şi fac petreceri. "Dacă s-ar fi dus direct acasă, nimeni din familie nu s-ar fi ţinut de ei să-şi facă lecţiile. Sau poate nici nu i-ar mai fi lăsat la şcoală. Mulţi locuiesc cu bunicii sau cu alte rude, pentru că părinţii sunt în străinătate, prin Franţa. Cam asta e mentalitatea oamenilor din comunitate :«Ce-ţi trebuie carte?»", spune Floarea Boariu, coordonatoarea centrului din Periam.
Alfabetizarea e soluţia prin care generaţiile noi de romi ar putea fi intergrate, atât pe piaţa muncii, cât şi în comunităţile sociale. Romii din Periam sunt încurajaţi să-şi lase copiii cursuri, să termine măcar şcoala primară. Să-nveţe să iscălească, să citească şi să numere. Dintre cei mulţi, se găsesc şi unii care termină generala, ba chiar se duc mai departe, la liceu. Puţini au ambiţii clare: vor la facultate!
Copiii n-ar mai vrea să plece acasă, de aceea centrul este deschis până vara târziu. În 2007, înainte